När man springer orientering behöver man ha heltäckande klädsel på ben och bål. Linne är ok. Det finns speciella orienteringsskor men det går också bra att springa i terrängskor eller löparskor (kan dock bli lite halt).
Stämplingsystemet på tävlingar är oftast sport-ident. Vill du bara testa på orientering så kan du låna eller hyra en sportident-pinne. De som springer mer brukar köpa en egen. Du kan låna en enklare kompass av klubben men det kan vara bra att ha en egen.
Orienteringstävlingar brukar vara för alla åldrar och nivåer. Du kan tävla som nybörjare, som motionär och elit. Behöver du hjälp att välja klass går det bra att kontakta någon i orienteringssektionen.
Tävlingsavgifterna inom orienteringen faktureras vanligtvis till klubben. För vanliga tävlingar betalar klubben hela anmälningsavgiften för barn och ungdomar. För vuxna gäller att klubben står för en viss del och en del betalar man själv.
Vid efteranmälan får man dock helt själv stå för den extra avgiften, och vid ”ej start” så står man själv för hela tävlingsavgiften från det år man fyller 17 år.
Avgifterna summeras årsvis och faktureras från klubben till respektive utövare i jan/feb nästkommande år.
På tävlingar finns det ofta möjlighet att köpa fika, korv/hamburgare. Det går också bra att ta med egen fika. Många brukar stanna, snacka, fika och umgås en liten stund efter eget lopp.
Toaletter på tävlingar är ofta bajamajor eller andra toaletter av enklare slag. Kan vara bra att vara förberedd på detta. Duschmöjligheter brukar det stå om på tävlingsinbjudan.
För riktigt små barn finns det ofta knatteknat dvs en snitslad bana.
